Gönderen Konu: Çanakkale Yöresi Geleneksel Giyisileri  (Okunma sayısı 3150 defa)

Çevrimdışı kaleli_efe17

  • Yeni Üye
  • *
  • İleti: 5
    • Profili Görüntüle
Çanakkale Yöresi Geleneksel Giyisileri


Çanakkale ili Asya-Avrupa,Trakya-Ege,Karşılama-Zeybek geçiş bölgesi olması gibi özellikleriyle doğal,tarihsel ve kültürel zenginliğe sahiptir.Yörede yaşıyan yerli halkın yanı sıra Cumhuriyet öncesi ve sonrası yapılan göçlerle farklı etnik kültürlere ev sahipliği yapmaktadır.Bayramiç,Çan,Yenice civarında Türkmenler ve Yörükler,Biga civarında Çerkezler ve Pomaklar yöre kültürüne çeşitlilik katmaktadır.Bigada yaşıyan Çerkezler farklı giyim tarzı ile bölge genelinden ayrılmaktadır.Sadece bu ilçede bulunan Çerkezler kendi geleneksel yapıları içinde yörede çok yaygın olmamıştır.
Türkiye genelinde yaygın olan bindallı türü giysi bu bölgede özel günlerde istisnai olarak kullanılmakta olup yaygın değildir.
Yörede yaygın kullanılan geleneksel giyisilerde erkekler benzer olmasına karşın kadın giyisileri farklılık göstermektedir.Türkmen,Pomak,Yörük,Manav kıyafetleri bulunmaktadır.

Erkek giyisileri

Mavi,lacivert veya siyah renk çuha türü kumaştan işlemeli olarak yapılan giyisiler yörenin coğrafi ve kültürel yapısına uygun olarak şekillenmiştir.

MANAV kostümü

Manav köylerinde yapılan kostüm araştırmalarında kocadon ve gömlekten oluşan giyim tarzı(kat-urba)tespit edilmiştir.Çok eskilerde daha çok sarı renkte (başka açık renkte)üç etek giyildiği de söylenmiştir.Düğünlerde manav köylerinde sıkça görülen pembe veya mor renk ve sarı işlemeli kocadonlar giyilir.Başa giyimi beyaz yaşmak ve üzerine pembe veya kırmızı renk bezden oluşur.Şehir merkezinde ve kasabalarda ise saçı tamamen kapatacak şekilde yaşmak bağlanmadan başgiyimi oluşturulur.


Erkek
1-fes ,2yemeni(çember) 3-Boyun bağı 4-gömlek 5-çapraz yelek(iç çepken) 6- cepken 7-Şal kuşak 8-silahlık 9-yağlık(mendil) 10-potur 11-tozluk 12-yün çorap 13- kundura, yemeni,çarık 14-,aksesuar :para kesesi,köstek,piştov,kama

Manav kız kostüm KAT-URBA


1-başlık2-gömlek3-iç don4-alt şalvar5-üst cepken6-kemer7-yün çorap8-kundura,yemeni,çarık


YÖRÜK KOSTÜMÜ


Yörükler Güneydoğu’dan başlayıp Toroslar ve Batı Anadolu’dan Makedonya’ya kadar giden geniş bölgelerde konar-göçer yaşadıkları için giysileri de hangi bölgede olursa olsun benzer özelliklere sahiptir ve fonksiyoneldir.



erkek Kostümü

1-fes 2-yemeni(oyalı yazma) 3-boyun dolağı(dolak) 4-İçlik 5-camadan(kollu cepken) 6-kartal kanat 7-dolgu kuşak 8-Şal kuşak 9-silahlık 10-yağlık(mendil) 11-piştov(kubur) 12-potur(kısa potur) 13-dolama,tozluk 15-kundura,yemeni veya çizme

Kız kostümü

1-al pullu başörtü2-boncuklu altın3-işli içlik4-işli şalvar5-işli kadife üçetek6-işli kadife cepken7-dokuma önlük8-işli arkalık9-kolon bağı10-yün çorap11-yemeni,çarık

Yörük bayan kostümünde bal kaymak,damalı,altı parmak gibi üç eteklerde giyilmektedir.


DON- ENTARİ
Yörede yaygın yerli halk tarafından kullanılan giyisidir.Özellikle Gelibolu tarafı Trakya ve yenice Bölgesinin özelliklerine sahiptir.

1-Başlık2-başörtü3-altın kolye4-içlik5-işli kadife bol ağlı şalvar6-işli kadife cepken7-işli arkalık8-yün çorap9-yemeni,çarık,yarım çizme


Pomak kostümü

Pomaklar geleneksel giyisilerini yaşadıkları yerlerde,(dokuma ve işlemeleri)kendi el tezgahlarında yapmaktadırlar.Yörede az da olsa hala üretimi vardır.Pomakların geliş yeri Batı Trakya civarıdır.Pomaklar Batı Trakya’da halen yaşamakta olup,Burada da dokuma ve işlemelerini kendileri yapmaktadır.

1-tepelikli başlık2-dokuma baş örtü3-dokuma içlik4-dokuma şalvar5-dokuma işli üçetek 6-dokuma işli önlük(önleç) 7-arkalık 8-boncuk işi gıdıklı k9-yün çorap 10-yemeni,çarık

TÜRKMEN KOSTÜMLERİ

Bayramiç,Yenice ve Çan civarında bulunan Türkmenler işlemeli giysileriyle yöreye zenginlik katmaktadır.

Erkek kostümü

1-fes
2-sarı yağlık(deveci işi)
3-göynek
4-Delme(cepken)
5-Köncek(erkek könceği)(potur)
6-Bel kuşak
7-uzun yün çorap
8-Çarık

Bayan kostümü

1-Altın yada gümüş parçada sarılı terlik
2-Al yezil çeki
3-Tomeke(çeneye sarılır)
4-Keten
5-Dire(üç etek)
6-Köynek
7-Könçek
8-Önlük
9-Bağ
10-Top(bol boncuktan)
11-yün çorap
12-Çarık

alıntıdır.